Skötsel


Att skydda en markis

Det är viktigt att markisen är uppsatt, så att den kan rullas ut helt och hållet. Om markisen är helt utrullad håll väven spänd, vilket förhindrar att det bildas vattenpölar på den vid kraftiga regnskurar.


Tänk på att

Rulla in markisen om detär blåsigt. Markisen kan vara utrullad vid kraftigt regn, förutsatt att den är väl spänd. Om ni tar ner markisen, var då noga med att inte rulla ihop markisen när den fortfarande är fuktig, men om så är fallet rulla ut den så snart så möjligt så att väven torkar.


Regelbunden skötsel

Ta gärna bort smuts som ligger på markisen genom att dammsuga, piska eller borsta av den.


Förvaring

Vi rekommenderar att du förvara din markis i en förvaringspåse speciellt framtagen för förvaring av markiser. Denna typ av förvaringspåse finns att köpa hos din markishandlare. Om du inte har tillgång till en förvaringspåse rekommenderar vi att du förvarar din markis under tak och sätter på något form av regnskydd.


Rulla ut väven helt och hållet

Damma först av dina markiser med hjälp av en mjuk borste. Tvätta därefter väven på båda sidor med rent och fingervarmt vatten med lite tvål. Vi rekommenderar att börja med att tvätta väven på det ställe där den är som smutsigast. Om det finns alger på markisväven, kan man använda lite klor i vattnet, max 5 %. Observera att klor kan skada tråden.


Rengöring

Använd inte rengöringsmedel med slipmedel eller rengöringsmedel som innehåller kemiskt organiska och inorganiska partiklar. Tvätta aldrig markisväven med maskiner som alstrar ånga. Om dina markiser inte blir rena, rekommenderar vi att du kontaktar en markisbutik nära dig.


Tvålvatten

Följ alltid anvisningar för din tvätt av just dina markiser. Väljer du att tvätta dina markiser med tvålvatten var noga med att respektera den mängden tvål som rekommenderas. Skölj med mycket vatten och var noga med att låta markisväven torka ordentligt efteråt. Väven torkar bäst utvikt och den skall torkas utomhus.